Araştırma Rehberi

Herhangi bir disiplinle ilgili araştırma yapmanın temel amacı, o bilimsel alanın temel konusu üzerinde bilgi sahibi olmak ve temel kavrayışlara ulaşmaktır. Bunun için izlenmesi gereken şema aşağıda gösterilmektedir.

şema

Yazın (Literature) Taraması ve Araştırma Probleminin Belirlenmesi

Her çalışmanın açık ve net bir şekilde belirlenmiş bir araştırma problemi/sorusu olmalıdır. Bu araştırma sorusu çeşitli yöntemlerle sınanabilir hipotezler/denenceler şeklinde ifade edilmelidir.

Elde Edilen Kaynakların Okunması ve Özetlenmesi

Yeterli görülen miktarda kaynağa ulaştıktan sonra ikinci aşama bu kaynakların okunması ve özetlenmesidir. Okunan kaynakları özetlemek, okunanların akılda kalıcılığını ve önemli detayları da atlamamayı sağlayacaktır.

Araştırma ve Analiz Yöntemlerinin Belirlenmesi

Araştırmanın hipotezlerinin oluşturulmasından sonra araştırmacı, hipotezlerini nasıl sınaması gerektiğine karar vermelidir. Araştırma sorusuna bağlı olarak gözlem, ilişkisellik çalışmaları, arşiv araştırması ya da deneysel çalışma gibi çeşitli yöntemler araştırmacı tarafından seçilebilir.

Veri Toplanması ve Analizi

Araştırma yönteminin ve analiz yöntemlerinin belirlenmesinden sonra, araştırmacı veri toplamaya başlayabilir.

Bulguların Yorumlanması

Araştırmacı analizlerini tamamladıktan sonra iki sonuçla karşılaşabilir. Birincisi hipotezlerin doğrulanması, ikincisi ise yanlışlanması olabilir. Her iki durumda da bulguların mevcut literatürle ne tür bir uygunluğa sahip olduğu ve bunun nedenlerinin ne olabileceği hakkında yeni fikirler üretilmeli ve bunlarda rapora dahil edilmelidir.

Araştırma Sürecinin ve Bunların Rapor Edilmesi

Son olarak araştırmacı, bulgularını bilimsel toplum ile paylaşıma açmalıdır. Bunun için araştırma sürecinin tüm aşamalarını bilimsel bir rapor haline getirerek araştırmanın konusuyla ilgili bilimsel bir dergiye gönderilmesi gerekir.

Yorum bırakın