Bilgi Okuryazarlığı

Bilgi birikimin hızla arttığı günümüzde, bireylerin elde ettiği bilgileri değerlendirebilmesi gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Yaşanılan bu bilgi artışı ile yeni kavramlarda ortaya çıkmaktadır. Bu kavramlardan birisi de “Bilgi okuryazarlığı” kavramıdır.

Bilgi okuryazarı bireyler gereksinim duydukları bilgiyi bulabilir, bu bilgiyi değerlendirir ve etkin biçimde kullanır, yeniden düzenleyebilir, tüm bunları yaparken de teknolojiden etkin bir biçimde yararlanabilir. Bilgi okuryazarları ayrıca eleştirel düşünme, analiz, sentez ve başkaları ile işbirliği yapabilme becerilerine de sahiptir.

Bilgi okuryazarı birey bilginin nasıl düzenlendiğini, nasıl bulunacağını ve nasıl kullanılacağını bilmesinden dolayı nasıl öğreneceğini öğrenmiş kişidir. Herhangi bir işi gerçekleştirmede ya da karşılaştığı bir sorunu çözmede gereksinim duyacağı bilgiyi daima bulabileceğinden yaşam boyu öğrenen kişidir. (POLAT, 2006)

Bilgi okuryazarlığı kavramını daha iyi anlayabilmek için “Bilgi çağında üniversite eğitimi için bir açılım: Bilgi okuryazarlığı öğretimi” makalesini okuyabilirsiniz.

Ayrıca Hacettepe Üniversitesinin hazırlamış olduğu “HÜBO” programını da inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın