Arama Motorları

Arama motorları internet üzerinden aranan bilgileri sorgulamamızı sağlayan web üzerindeki tarama mekanizmaları olarak adlandırılan geniş içerikli arama sitelerine verilen arama motoruisimdir. En yaygın olarak kullanılan arama motorları Google, Yahoo, MSN ve Altavista’ dır. Bunlar arasında en çok tercih edilen şüphesiz google’ dır. Günümüzde artık Google bilgiye ulaşmada ilk başvurulan önemli bir kaynaktır. Bu nedenle Google gibi arama motorlarının çalışma şekli ve bunlardan arama yapma şeklinin doğru bilinmesi gerekir.

Google Scholar

Akademik (makale, bildiri, tez, kitap, teknik rapor v.b.) literatürde arama imkanı sunar.

Virtual Library

Web kaynaklarını kataloglayan bir arama motorudur.

Diğer arama motorlarına örnekler

İnternet Dizinleri

Web sitelerinde bulunan bilgilere erişmek için iki yol vardır. Bunlardan biri web haritaları, diğeri ise web dizinleridir. Web dizinleri de tıpkı kitap dizinleri gibi site üzerinde belirli alanlara erişim sağlar ve buralardaki bilgilere işaret eder.

İnternet dizinleri web sayfalarını değil onun yerine belli bir kategorideki alt web siteleri listeler. Bir web dizinin listeleridir. Bağlantılı kategoriyle ilgili web sitelerine eriştirir.

Bu internet dizinlerinden bazıları;

  • Librarians’ Internet Index Directory
  • Yahoo Directory
  • MSN
  • Starting Point Directory
  • Youtube Directory
  • Go Guides Directory
  • DMOZ Directory

… gibi pek çok internet dizini bulunmaktadır.

Alan Adı uzantısı

Web sitelerinin adresini belirtmek için kullanılan isimlere “alan adı” denilmektedir. Alan adı IP adı verilen bir sayıya yönlendirme yapmaktadır. Eğer alan adı gibi bir kavram olmasaydı web sayfalarına ulaşmak için 12 haneli sayılar kullanmak zorunda kalabilirdik. örneğin: google.comyazmak yerine 208.69.34.231(IP numarası) yazmamız gerekebilirdi. Tabii bu IP adresi google bilgisayarlarından sadece birine aittir. Bir alan adı için birçok IP adresi tanımlanabilir.

                          uzantc4b1

Yorum bırakın