Kaynakça Yazılımları

Kaynakça

Araştırma yapılırken yararlanılan kaynakların genellikle alfabetik olarak düzenlenmiş şeklidir. Çalışma yapılırken yararlanılan tüm kaynakların künyelerini içerir ve çalışmanın sonuna eklenir. Çalışmanın sonunda yer almasına rağmen çalışma başladığı andan itibaren oluşturulmaya başlanması gerekir. Kaynakçada kullanılan kaynaklarla ilgili bilgi, künyeler aracılığı ile aktarılır. Künyelerin düzenlenmesinde göz önünde tutulması gereken temel ilke, kaynağı diğer bilgi kaynaklarından ayıracak ve erişimine olanak sağlayacak kadar bilgi aktarılmasıdır. 

Pek çok kaynak gösterme stili mevcuttur. Bu stillerden bazıları;

AAA(American Antropological Association)— Antropoloji

AIP(American Institute of Physics )— Fizik

Chicago—Genel

Turabian—Genel

APA(American Psychological Association)—Psikoloji

MLA(American Modern Dil Derneği)—Dil ve Edebiyat

Ancak bunlardan en çok kullanılanı APA ve MLA ‘dir. Daha ayrıntılı bilgi ve örnek üzerindeki uygulamalarını görmek için Serap Kurbanoğlu “Kaynak Gösterme El Kitabından” yararlanabilirsiniz. 

Kaynakça Yazılımları

Yukarıda ifade edilen stilleri kullanmak her ne kadar karışık gibi görünse de EndNote, Zotero vb. programlar işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

EndNote

EndNote kişisel bilgi veritabanlarınızı oluşturarak, bibliyografik bilgileri (örneğin makaleleri, kitapları, dergileri, katalogları, görsel verileri vb.) saklamanıza, düzenlemenize, taramanıza, paylaşmanıza olanak sağlayan ve makale yazım sürecinizde 5.000’in üzerindeki dergi stiliyle metin içi atıf ve referanslarınızı biçimlendirebileceğiniz özel bir veritabanı uygulaması ve bibliyografik yazılımdır.
EndNote bir online arama aracıdır. Size online bibliyografik veritabanlarında arama yapma ve referansları doğrudan yeniden düzenleme konusunda en kolay yolları sunar. (Ayrıca EndNote online servislerden, CD lerden ve veritabanı kütüphanelerinden veri dosyaları import işlemi için birçok seçenek sunar).
EndNote bir referans ve imaj veritabanıdır. Özel kütüphanelerinizde bibliyografik referanslar depolama, yönetme ve arama işlemlerinde uzmandır. Grafik, tablo, şekil ve formül içeriklerini herbiri için kendi altyazı (caption) ve anahtar kelimeleri (keywords) ile düzenleyebilirsiniz.
EndNote ile makaleler ve bibliyografyalar oluşturun. Cite While You Write özelliği ile Microsoft Word de atıf, şekil ve tablolar dizini oluşturabilirsiniz. Siz makalenize referans, şekil ve tablo eklediğinizde listeleri otomatik olarak oluşturulur ve sunulan 5.000’ün üzerinde dergi formatında düzenleme imkanı sağlar. Hazır Microsoft Word dergi şablonları ile yayımcılar tarafından istenen makale formatları konusunda da size kolaylık sunacaktır.

Zotero

Araştırma ve alıntı kaynaklarını toplamak ve yönetmek için kullanılan, açık kaynak ve özgür bir kaynakça yönetimi yazılımıdır. George Mason Üniversitesince geliştirilmektedir. Zotero, Firefox tarayıcısına bir eklenti olarak kurularak kullanılmaktadır. Ayrıca Firefox’a Zotero’nun ikinci bir kelime işlemci bütünleştirme eklentisi kurularak Microsoft Word ya da LibreOffice ile entegrasyonu sağlanabilmektedir. Bilgisayarınızdaki fiziki kaynaklar dışında, Zotero İnternet üzerinde gezinti yaparken akıllı içerik tarama sistemiyle gezdiğiniz içeriği basit bir şekilde veritabanınıza kaynakça olarak alabilmenizi sağlar. Bu içerik sanal bir kütüphanedeki bir kitap olabildiği gibi, çevrim içi bir belge ve hatta bir video bile olabilir.

Mendeley

Mendeley sizlerin araştırmalarınızı düzenlemenize, diğer akademisyenlerle çevrimiçi işbirliği yapmanıza ve son araştırmaları keşfetmenize yardımcı olabilen akademik sosyal bir ağ ve ücretsiz bir referans düzenleme aracıdır.

Yorum bırakın